Obserwatorzy

środa, 24 października 2012

Pyszna i zdrowa

PAPRYKA! Pamiętam czasy,kiedy to warzywo przyjeżdżało z Bułgarii w ograniczonych ilościach,ustawiały się po nie kolejki ale ambicją każdej  nowoczesnej pani domu było zdobycie onej,przetworzenie na leczo,marynatę lub inne smakołyki. Dziś stragany pełne są paprykowych strąków w róznych kolorach i gatunkach.
Bardzo dobra jest papryka nadziewana ryżem z warzywami pieczona w piekarniku podawana z ostrym sosem pomidorowo- warzywnym.Kiedy miałam działkę i świeże jarzyny,robiłam taki sos sama.Teraz jest mnóstwo sosów gotowych  ,więc można przetwórstwo sobie odpuścić.
Mam też wypróbowany przepis na paprykę w sosie.
Paprykę układam na wyłożonej folią aluminiową
foremce.Piekę w piekarniku z nawiewem,ale można i bez,aż skórka będzie mocno przypieczona,miejscami aż czarna.









Wkładam dopojemnika z przykrywką lub nakrywam całość torebką foliową.Kiedy stygnie pod przykryciem skórka daje się ściągnąć bez problemu.
Z ostudzonej zdejmuję skórkę i czyszczę z gniazd nasiennych.Dzielę na kawałki i każdy osuszam papierowym ręcznikiem. Przeładam do naczynia,dodaję sprasowane dwa-trzy ząbki czosnku i posiekaną zieleninę-koper lub pietruszkę. Wymieszać z papryką.
Robię sos:
Potrzebny jest olej-zawsze używam rzepakowego,musztarda-tylko rosyjska,,zielenina,cukier-0,5łyżeczki,ocet jabłkowy1-2 łyżki.Olej i musztarda muszą mieć pokojową temp. 2-3 łyżeczki musztardy ucierać z olejem aż powstanie sos o konsystencji śmietany.Musztarda rosyjska jest b.ostra,więc prócz cukru i octu nie wymaga innych przypraw.Oleju tyle ile da się "wkręcić".Sos czasem lubi się zwarzyć,ale to nie szkodzi,smak pozostaje,jedynie robi się "niewyględny".

Sosem zalać paprykę,przykryć i postawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce) musi się trochę "poprzegryzać".
A tu jeszcze trochę lata w słoikach.Buraczki działkowe ,bez nawozowych ulepszaczy ,w zimie smakują wybornie w zupie lub jarzynce.Te są w zalewie octowej z koperkiem,natką i czosnkiem.Pyszne i pachnące latem i słońcem.

1 komentarz:

  1. Ludzie! Jaka to dobra ta papryka w sosie musztardowym! Ludzie! Wypróbujcie ten przepis! Nie pożałujecie! Ludzie!

    OdpowiedzUsuń