Obserwatorzy

poniedziałek, 16 stycznia 2023

Bogaty i zdrowy zakwas z buraków

    W nowym roku postanowiłam zacząć dbać o zdrowie. Trochę póżno,ale lepiej póżno niż wcale.  Przeglądałam różne poradniki i blogi aż trafiłam na cos fajnego, t.j. na przepis na kwas buraczany. Robiłam go czasem już dawniej, ale ten wydał mi się  inny i  bardzo smakowity. Postanowiłam więc podzielić się  nim z tymi, którzy też chcą zadbać o swoje zdrowie a wiadomo,że burak to warzywo niezwyczajne , pełne różnych dobroczynnych włąściwości, zalecane do spożywania w  różnych postaciach przez znawców przedmiotu. Twórczyni przepisu na kwas buraczany opowiada barwnie i ilustruje tę opowieśc buraczaną działaniem , bardzo utrudnia jej te starania zażywna jejmość wcinając  się co chwila  w pół słowa ale ostatecznie przepis poznajemy i można zabrać się za kiszenie.Udaję się  zatem na poszukiwania stosownych produktów.  Mam nadzieję,że mój kwas będzie równie pyszny , jak ten  reklamowany w poniższym filmiku! 

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię kiszone buraki. Latem bardziej zimą mi nie wchodzą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Równie dobry jest kiszony kalafior.Ten przepis na buraki wygląda nieżle. Zrobię,kiedy zgromadzę składniki

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często robię zakwaś z buraków. Jesienią zrobiłam kilka słoiczków kiszonych rzodkiewek są przepyszne.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od kilku lat namiętnie piję kiszony sok z buraków. Kiedyś robiłam sama , teraz kupuję w osiedlowym zieleniaku - równie pyszny ;-) Duuużo zdrówka w nowym roku Kociafraniu ♥

    OdpowiedzUsuń