Ta dorodna dynia zostanie przetworzona na pyszną zupkę dyniową. Gatunków dyni jest sporo,nie wszystkie są dostępne w sprzedaży ale pojawia się ich coraz więcej,można powiedzieć,że dynia zaczyna robić w naszych kuchniach karierę.Przepis na zupę jest prosty.
PRZEPIS:
-500g dyni
- 2 ziemniaki
-1 mała posiekana cebula
-1-2 posiekane ząbki czosnku
-1l.rosołu lub wywaru z warzyw
-sól,,pieprz,cukier
-sklarowane masło lub oliwę-ja wolę masło.
-Na maśle zeszklić cebule i czosnek ,dodać pokrojoną dynię i ziemniaki,lekko obsmażyć.Po 5 min. połączyć z wywarem i gotować do miękkości.Całość zmiksować i przyprawić ulubionymi przyprawami.Podstawą jest sól,cukier,pieprz.
Jeśli zupa ma być bardziej gęsta trzeba wziąć więcej dyni. Kto lubi pikantnie,można dodać szczyptę imbiru lub chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz