Obserwatorzy

piątek, 11 stycznia 2013

Zupa z dyni

  Ta dorodna dynia zostanie przetworzona na pyszną zupkę dyniową. Gatunków dyni jest sporo,nie wszystkie są dostępne w sprzedaży ale pojawia się ich coraz więcej,można powiedzieć,że dynia zaczyna robić w naszych kuchniach karierę.Przepis na zupę jest prosty.
PRZEPIS:
-500g dyni
- 2 ziemniaki
-1 mała posiekana cebula
-1-2 posiekane ząbki czosnku
-1l.rosołu lub wywaru z warzyw
-sól,,pieprz,cukier
-sklarowane masło lub oliwę-ja wolę masło.
-Na maśle zeszklić cebule i czosnek ,dodać pokrojoną  dynię i ziemniaki,lekko obsmażyć.Po 5 min.  połączyć z wywarem i gotować do miękkości.Całość zmiksować i przyprawić ulubionymi przyprawami.Podstawą jest sól,cukier,pieprz.
Jeśli zupa ma być bardziej gęsta trzeba wziąć więcej dyni. Kto lubi pikantnie,można dodać szczyptę imbiru lub chili.
Dobra jest podprawiona odrobiną curry .Mnie najbardziej smakuje ze śmietanką. Można posypać też koperkiem lub pietruszką.Obiecałam sobie ,że w tym roku posadzę dynię w ogródku.  Porcję gotowej zupy zamrożę dla Zuzi,ona za nią przepada.              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz