Bardzo dobra jest papryka nadziewana ryżem z warzywami pieczona w piekarniku podawana z ostrym sosem pomidorowo- warzywnym.Kiedy miałam działkę i świeże jarzyny,robiłam taki sos sama.Teraz jest mnóstwo sosów gotowych ,więc można przetwórstwo sobie odpuścić.
Mam też wypróbowany przepis na paprykę w sosie.
Paprykę układam na wyłożonej folią aluminiową
foremce.Piekę w piekarniku z nawiewem,ale można i bez,aż skórka będzie mocno przypieczona,miejscami aż czarna.
Wkładam dopojemnika z przykrywką lub nakrywam całość torebką foliową.Kiedy stygnie pod przykryciem skórka daje się ściągnąć bez problemu.
Z ostudzonej zdejmuję skórkę i czyszczę z gniazd nasiennych.Dzielę na kawałki i każdy osuszam papierowym ręcznikiem. Przeładam do naczynia,dodaję sprasowane dwa-trzy ząbki czosnku i posiekaną zieleninę-koper lub pietruszkę. Wymieszać z papryką.
Robię sos:
Sosem zalać paprykę,przykryć i postawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce) musi się trochę "poprzegryzać".
A tu jeszcze trochę lata w słoikach.Buraczki działkowe ,bez nawozowych ulepszaczy ,w zimie smakują wybornie w zupie lub jarzynce.Te są w zalewie octowej z koperkiem,natką i czosnkiem.Pyszne i pachnące latem i słońcem.
Ludzie! Jaka to dobra ta papryka w sosie musztardowym! Ludzie! Wypróbujcie ten przepis! Nie pożałujecie! Ludzie!
OdpowiedzUsuń